Jdi na obsah Jdi na menu
 


5plus2

5plus2-logo.png5plus2-logo.png5plus2.czHodinová manželka z Padochova: Uklízení nebyl sen, vlastní firma ano

27. 11. 2013, 5:51  |  stalo se  |  Brno a Brněnsko

OSLAVANY-PADOCHOV - Hodinová manželka patří k poměrně novým povoláním. Uklidí dům, pohlídá děti, zaleje květiny i doprovodí k lékaři. K průkopnicím tohoto povolání na jižní Moravě patří Jana Adámková z Padochova na Brněnsku. Podnikat v tomto netradičním oboru začala teprve v říjnu.

 

Jak vás napadlo stát se hodinovou manželkou?

Po konci rodičovské dovolené jsem přemýšlela, co budu dělat, protože do původního zaměstnání jsem se vrátit nechtěla. Při hledání na internetu jsem narazila na hodinovou manželku, přišlo mi to jako skvělý nápad. Hodinových manželů je plno, ale hodinová manželka v okolí chybí.

Máte "hodinová manželka" i na živnostenském listu?

Taková živnost zatím neexistuje. Podnikám pod poskytování služeb pro rodinu a domácnost a pronájem a půjčování věcí movitých, protože si u mě lidé mohou pronajmout čisticí s

troj na koberce a čalounění.

Vyzkoušela jste si toto podnikání i nanečisto?

Uklidila jsem byt otci a kamarádce, protože jsem chtěla vědět, kolik mi nabízené činnosti zaberou času.

Musela jste si nastudovat i nějaké úklidové "fígle"?

Nejbližší je mi čištění přírodními prostředky. Třeba mikrovlnou troubu krásně vyčistí citron nakrájený na kousky a ponořený do misky s teplou vodou. Návody hledám v časopisech nebo na internetu. Dám také na zkušenosti přátel a rodiny.

 Uklízíte ráda?

Úklid nikdy nebyl můj sen, ale pomoc druhým ano. Pro mě je hlavně výzva, že vedu vlastní malou firmu. Takové zkušenosti určitě ještě zúročím.

Máte za sebou už více než měsíc, kolik zákazníků se vám ozvalo?

Na to, že jsem zatím měla reklamu jen na sociálních sítích, jsem spokojená. Kontaktovalo mě už téměř dvacet klientů. Většinou chtěli uklidit byt nebo půjčit čisticí stroj na čalounění a koberce. Teď chci roznášet letáky, aby o mně vědělo co nejvíc lidí. Sama jsem si také vytvořila webové stránky, které brzy budou mít tisícího návštěvníka.

Profiluje už se nějaká skupina, které vaše služby vyhovují?

Nejčastěji mi volají lidé středního věku, kteří mají rodinu a nestíhají se starat o domácnost. Jedna manažerka mi už i svěřila klíče od bytu.

Kontrolují vás zákazníci při práci?

Někteří chtějí být u toho, když uklízím. Jiní mě ale nechají pracovat v bytě a já jim jen vrátím klíče.

Kam až za nimi jezdíte?

Původně jsem měla v plánu dojíždět do patnácti kilometrů. Pak se mi ale začali hodně ozývat zájemci z Tišnova nebo Brna. Těm se snažím vyjít vstříc s tím, že se na dopravném dohodneme.

Nestalo se vám, že si "hodinovou manželku" někdo špatně vyložil?

Když někde řeknu, že jsem hodinová manželka, každý se nejprve zarazí a pousměje. Po chvilce přemýšlení ale řekne, že to není vůbec špatný nápad. (úsměv)

Neuvažovala jste i o jednoznačnějším označení?

Ne, protože hodinovou manželku si každý zapamatuje.

Kolik jste musela do svého podnikání investovat?

Pořídit stroje mi pomohl úřad práce, kde jsem byla po mateřské. Zeptala jsem se, zda bych mohla získat nějakou dotaci. Díky jednomu dotačnímu titulu jsem si koupila vysavač, parní čistič, počítač a tiskárnu.

Bylo snadné dotaci získat?

Je s tím hodně vyřizování, než získáte potřebná potvrzení. Také musíte mít zpracovaný podnikatelský záměr. Pak už jen čekáte, zda uspějete. Jedinou podmínkou je, že po obdržení dotace musíte podnikat alespoň rok. Vaší povinností je také doložit, za co jste získané peníze utratili.

Existují i v péči o domácnost nějaké trendy?

Někteří zákazníci preferují ekologické čištění. K těm přijedu s octem, citronem, jedlou sodou a parním čističem. Dalším je to jedno, v tom případě používám běžné chemické čističe.

Uvažujete, že byste časem někoho přibrala do týmu?

Pokud se firma rozjede, což se doufám podaří, chtěla bych zaměstnat i další lidi – maminky na mateřské dovolené, uchazeče o zaměstnání či starší osoby, které mají problém najít práci.

 

 

 Jana Adámková
- 32 let, pochází z Padochova u Oslavan na Brněnsku
- vystudovala střední podnikatelskou školu v Brně
- v říjnu začala podnikat ja

ko hodinová manželka
- nabízí běžný i hloubkový úklid, mytí oken, doprovod k lékaři či na úřady, nákupy, zalévání květin, vybírání pošty, žehlení, pomoc při pořádání oslav či hlídání dětí
- volný čas: rodina, sport, keramika a příroda

Autor: Zuzana Klementová